Dosering Spiriva en Spiriva Respimat

Spiriva wordt in twee toedieningsvormen geleverd namelijk de Spiriva Respimat (Soft Mist™ inhalator) en de Spiriva Handihaler (Poederinhalator).

Spiriva Respimat

De aanbevolen dosering voor Spiriva Respimat is een eenmaal daagse dosering van twee inhalaties, steeds op hetzelfde tijdstip van de dag (2,5 microgram 1 dd 2).

Spiriva HandiHaler

De aanbevolen dosering van Spiriva is een eenmaal daagse inhalatie van de inhoud van één capsule met behulp van de HandiHaler (18 microgram 1 dd 1).

Het tijdstip van toedienen is niet van invloed op de effectiviteit, maar ’s ochtends op de rand van het bed innemen is mogelijk het gemakkelijkst voor de patiënt.

Patiënten met COPD hebben vaak een toename van hun symptomen in de vroege ochtend. Aangetoond is dat de circadiane variatie in de longfunctie wordt beïnvloed door de cholinerge activiteit[1]´[2], hetgeen veronderstelt dat anticholinergica van nut kunnen zijn bij het verlichten van nachtelijke symptomen. Vandaag de dag is bekend dat de FEV1 een natuurlijke dip laat zien tussen drie en zes uur in de ochtend[2]´[3].

Referenties

[1] Postma DS et al. Clin Sci 1985;69:251-258.

[2] Calverley PMA et al. Thorax 2003;58:855-860.

[3] Dawkins KD and Muers MF, Thorax 1981;36:618-621.

Inhalatie instructie Respimat

Een korte video uitleg t.b.v. professionals hoe de Respimat gebruikt moet worden

Bekijk video

Inhalatie instructie HandiHaler

Een korte video uitleg t.b.v. professionals hoe de HandiHaler gebruikt moet worden.

Bekijk video