Veel gestelde vragen

Kan iedereen Spiriva gebruiken?
Spiriva is alleen geschikt voor volwassenen. Kinderen mogen het middel dus niet gebruiken. Volwassenen met bepaalde aandoeningen moeten voorzichtiger zijn met Spiriva. Dit zijn mensen met:

• een verhoogde druk in de oogbol (nauwekamerhoek-glaucoom);

• een vergrootte prostaat of een bepaalde vorm van urinewegverstopping;

• een slechte nierfunctie.

Heeft u één van deze klachten en krijgt u Spiriva voorgeschreven, maak dan uw arts hierop attent.
 
Werkt Spiriva als ik al erg benauwd ben?
Spiriva dient als onderhoudsbehandeling voor COPD gebruikt te worden. Het is niet geschikt voor het opheffen van acute benauwdheidsklachten. Hiervoor kunt u beter andere middelen gebruiken die sneller werken.
 
Hoeveel Spiriva moet ik gebruiken en wanneer?
Spiriva is een onderhoudsbehandeling en moet dus langdurig worden gebruikt. Voor een optimale werking, moet u het geneesmiddel het dagelijks, bij voorkeur in de ochtend bij het opstaan, rond hetzelfde tijdstip inhaleren. Als u van het gebruik een gewoonte maakt, slaat u minder snel een dosis over. Van Spiriva dient u dagelijks de inhoud van één capsule te inhaleren.
 
Is het erg als ik Spiriva een keer vergeet?
Bij gebruik van de HandiHaler kunt u één capsule inhaleren. Is het echter bijna tijd voor uw volgende dosis, dan neemt u deze en laat u de vergeten dosis achterwege. Het is niet nodig om de overgeslagen dosis in te halen door middel van een dubbele dosis.
 
Is het erg als ik te veel Spiriva heb gebruikt?
 Als u meer dan één capsule per dag inhaleert moet u dit onmiddellijk met uw arts bespreken. Het kan zijn dat u een groter risico heeft op het optreden van bijwerkingen zoals een droge mond, verstopping (obstipatie), moeilijk kunnen plassen, een toegenomen hartslag of wazig zien.
Beïnvloedt Spiriva mijn reactievermogen?
 Er zijn geen gegevens bekend over de invloed van Spiriva op het reactievermogen. Bij minder dan 1 op de 100 mensen kan duizeligheid en/of wazig zien voorkomen bij het gebruik van dit middel. Duizeligheid of wazig zien kan uw rijvaardigheid of uw vermogen om machines te bedienen beïnvloeden. Als u geen last heeft van duizeligheid of wazig zien, kunt u dus gewoon aan het verkeer deelnemen en/of machines besturen.

Kan ik Spiriva gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Er is nog weinig bekend over de effecten van Spiriva op de ongeboren baby en de zuigeling. Daarom wordt het afgeraden om het te gebruiken tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag het middel in deze perioden toch worden gebruikt. Dit kan alleen na zorgvuldig overleg met uw arts.
 
Kan ik Spiriva gebruiken samen met andere behandelingen voor COPD-klachten?
Het gelijktijdig gebruik van Spiriva met andere luchtwegverwijders kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn. Gelijktijdig gebruik met ipratropium (Atrovent®) wordt afgeraden. Breng uw arts of apotheker altijd op de hoogte van andere geneesmiddelen die u gebruikt. Dit geldt ook voor middelen die u zonder recept bij de drogist of apotheker kunt kopen.
 
Kom ik in aanmerking voor een griepprik?
Een griepprik wordt aangeraden voor mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen. Over het algemeen is het raadzaam dat mensen met COPD een griepprik nemen. Dit geldt vooral voor ouderen.
Overleg dit met uw huisarts.
 
Hoe lang moet ik Spiriva gebruiken?
COPD is een chronische luchtwegaandoening, dus u zult Spiriva in principe altijd blijven gebruiken. Mocht u om wat voor reden dan ook de behandeling met Spiriva willen stoppen, doe dit dan nooit op eigen initiatief. Overleg altijd eerst met uw arts. Als u gestopt bent met Spiriva, kunnen de klachten terugkeren.
 
Wat is de houdbaarheid van Spiriva?
Spiriva kan het beste bij kamertemperatuur worden bewaard. Een strip is ongeopend houdbaar tot de datum die op de verpakking staat achter: ‘niet te gebruiken na’ of ‘expiry date’. Nadat de strip is aangebroken en er al een capsule is uitgenomen, blijft het restant van de capsules in de strip nog 9 dagen goed. Daarna moet de betreffende strip met geneesmiddel worden weggegooid. Geneesmiddelen mogen niet in de prullenbak worden weggegooid. Breng oude medicijnen altijd terug naar de apotheek om ze daar te laten weggooien. Geef Spiriva nooit aan iemand anders met dezelfde klachten.
 
Spiriva en de bijsluiter
Lees de bijsluiter altijd goed door, ook als u Spiriva al enige tijd gebruikt. De laatste ontwikkelingen en nieuwste inzichten zullen altijd in de bijsluiter worden opgenomen. Door het lezen van de bijsluiter blijft u hiervan goed op de hoogte.

Bijsluiter


  • Over Spiriva

    Uw arts heeft u Spiriva voorgeschreven. Dit middel wordt voorgeschreven als onderhoudsbehandeling om de klachten te verminderen bij COPD patiënten.

Meer informatie over COPD en astma

www.luchtpunt.nl geeft COPD en astma patiënten voorlichting over gezondheid en COPD en astma

COPD Patiëntenvoorlichting astma Patiëntenvoorlichting

Ondersteunende organisaties

MEE Nederland

Vereniging voor ondersteuning bij leven met een beperking.

MEE Nederland

Stoppen met Roken

Ik kan stoppen

Een website als extra steuntje in de rug bij het stoppen met roken. Waarom is het verstandig te stoppen en hoe pak je dit aan? De website helpt.

Ik kan stoppen