Spiriva Respimat

Spiriva Respimat kan worden voorgeschreven als onderhoudsbehandeling om de klachten te verminderen bij COPD patiënten. Ook kan Spiriva Respimat als aanvullende onderhoudsbehandeling naast een ICS en een langwerkende b2-agonist bij astma patiënten worden voorgeschreven.

COPD
De Engelse afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronisch obstructieve luchtwegaandoeningen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem.

Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door verkramping van de luchtwegspieren en ontsteking en beschadiging van de luchtwegen.

Mensen met COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt vaak slijm opgehoest. De meesten hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling bij inspanning. Na verloop van tijd nemen de klachten toe.

Astma

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. De luchtwegen zijn extra gevoelig voor prikkelende stoffen en hebben de neiging zich te vernauwen. Mensen hebben vaak aanvalsgewijze klachten zoals benauwdheid, een piepende ademhaling en hoesten met slijm opgeven.

Er zijn verschillende vormen van astma en kan op iedere leeftijd ontstaan. Astma is met het vermijden van prikkelende stoffen en geneesmiddelen goed te behandelen.

  • Hoe werkt Spiriva Respimat?

    Wat kunt u van Spiriva Respimat verwachten en hoe komt dit tot stand. U krijgt hier een idee van de resultaten die u kunt verwachten.

Meer informatie over COPD en astma

www.luchtpunt.nl geeft COPD en astma patiënten voorlichting over gezondheid en COPD en astma

COPD Patiëntenvoorlichting astma Patiëntenvoorlichting

Ondersteunende organisaties

MEE Nederland

Vereniging voor ondersteuning bij leven met een beperking.

MEE Nederland

Stoppen met Roken

Ik kan stoppen

Een website als extra steuntje in de rug bij het stoppen met roken. Waarom is het verstandig te stoppen en hoe pak je dit aan? De website helpt.

Ik kan stoppen