Wat is tiotropium en hoe werkt Spiriva Respimat

Wat is tiotropium en hoe werkt Spiriva Respimat?

Tiotropium is de werkzame stof in Spiriva Respimat. Dit is een luchtwegverwijder, het helpt de luchtwegen zich te openen, waardoor de kortademigheid afneemt. Het gebruik ervan is bedoeld als onderhoudsbehandeling. Tiotropium bevattende geneesmiddelen moeten dus dagelijks en gedurende een lange periode worden gebruikt.

Spiriva Respimat helpt patiënten met een chronisch obstructieve luchtwegaandoening (COPD) en astma makkelijker te ademen. COPD is een chronische longaandoening die kortademigheid en hoesten veroorzaakt. Astma is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door ontsteking en vernauwingen van de luchtwegen. Omdat COPD en astma chronische aandoeningen zijn moet u Spiriva Respimat iedere dag gebruiken en niet alleen als u moeite heeft met ademhalen of als u last heeft van andere verschijnselen van COPD en astma. Spiriva Respimat is een langwerkende luchtwegverwijder die helpt om uw luchtwegen te openen en het gemakkelijker te maken om lucht in en uit uw longen te krijgen. Het effect van dit geneesmiddel houdt 24 uur aan, daarom hoeft u het maar éénmaal per dag te gebruiken.

Spiriva Respimat is bij COPD, als het gedurende langere tijd dagelijks wordt gebruikt, ook werkzaam wanneer u langdurige kortademigheid of benauwdheid (dyspneu) ondervindt als gevolg van uw aandoening. Na enkele weken of maanden van dagelijks gebruik zal Spiriva Respimat u helpen om de gevolgen van de aandoening op uw dagelijks leven te beperken. Het zorgt er dan bijvoorbeeld ook voor dat u lichamelijke activiteiten langer kunt volhouden.

Dagelijks gebruik van Spiriva Respimat helpt ook om plotselinge, tijdelijke verslechteringen van uw COPD of astma-symptomen (exacerbaties) te verminderen.

Meer informatie en aanwijzingen voor het juiste gebruik van Spiriva Respimat vindt u in de bijsluiter. U kunt de bijsluiter downloaden via (Respimat).

 

Waar moet ik op letten als ik Spiriva Respimat voor het eerst gebruik?

• Soms treden overgevoeligheidsreacties op. Als uw ademhaling verslechtert, of als u last krijgt van uitslag, zwelling of jeuk direct na het gebruik van uw inhalator, stop dan direct met het gebruik en raadpleeg onmiddellijk uw arts.

• Soms kan het inhaleren van geneesmiddelen hoestaanvallen uitlokken. Als die niet snel overgaan, moet u uw arts waarschuwen.

• Zorg dat er geen medicatie in uw ogen komt. Gebeurt dat wel, dan kunt u oogpijn krijgen of wazig gaan zien, of ook kringen rond lampen of gekleurde beelden zien en krijgt u rode ogen. De klachten aan uw ogen kunnen samengaan met hoofdpijn, misselijkheid en braken. Spoel dan uw ogen meteen met lauwwarm water, stop met het gebruik van Spiriva Respimat en raadpleeg direct uw arts. Een droge mond, wat kan optreden bij het gebruik van dit middel, kan op de lange termijn leiden tot tandbederf. Daarom is het beter uw gebit goed schoon te houden.

•  Spiriva Respimat is bedoeld als onderhoudsbehandeling. Gebruik dit geneesmiddel niet bij een plotselinge aanval van kortademigheid of een piepende ademhaling. Als het goed is heeft uw arts u hiervoor een ander inhalatiemiddel gegeven (‘rescue-medicatie’). Volg de instructies van uw arts op.

• Als u dit middel hebt gekregen voor uw astma, moet u daarnaast ook een ontstekingsremmer en een andere langwerkende luchtwegverwijder (een langwerkende bèta-2-agonist) inhaleren. Blijf de ontstekingsremmer gebruiken zoals voorgeschreven door uw arts, ook als u zich beter voelt.

Wat zijn de bijwerkingen?

Mensen die Spiriva Respimat gebruiken, kunnen last hebben van een droge mond. Droge mond is meestal een milde bijwerking en gaat meestal na verloop van tijd vanzelf weer over. Ook moeilijke stoelgang (obstipatie), een onregelmatige of snellere hartslag en hoofdpijn kunnen soms voorkomen.

Tip: bij een droge mond kan het kauwen van suikervrije kauwgum of het drinken van een glas water helpen.

Er kunnen ook andere bijwerkingen optreden. Meer informatie hierover kunt u vinden in de bijsluiter.  Meld alle bijwerkingen aan uw arts of apotheker. Ook als u klachten krijgt die niet in de bijsluiter Respimat staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb (www.lareb.nl). Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel.

  • Hoe gebruik ik Spiriva Respimat

    Op deze pagina treft u uitleg over de werking van Spiriva Respimat, een video over hoe u de Respimat gebruikt.

Meer informatie over COPD en astma

www.luchtpunt.nl geeft COPD en astma patiënten voorlichting over gezondheid en COPD en astma

COPD Patiëntenvoorlichting astma Patiëntenvoorlichting

Ondersteunende organisaties

MEE Nederland

Vereniging voor ondersteuning bij leven met een beperking.

MEE Nederland

Stoppen met Roken

Ik kan stoppen

Een website als extra steuntje in de rug bij het stoppen met roken. Waarom is het verstandig te stoppen en hoe pak je dit aan? De website helpt.

Ik kan stoppen